2009. május 22., péntek

A jó irodai székek tulajdonságai

Az irodai használatra tervezett székek esetén ma már az olcsóbb modellek tervezésénél is figyelembe vesznek bizonyos ergonómiai jellemzőket. Minél hosszabb ideig marad meg egy irodaszékben ülve a komfortérzetünk, a szék annál jobb minőségű, annál jobban teljesíti az ergonómiai követelményeket.

Nem véletlen, hogy az irodákba szánt munkaszékek egyik legfontosabb paramétere a komfortérzet hossza órában megadva. A gyártók és a kereskedők hajlamosak ezt az adatot előtrébe tolva bizonyítani portékájuk jóságát. A jó minőségű irodaszékeknek azonban egyéb jellemzőik is vannak, amelyeket egyenként is figyelembe vehetünk egy-egy vásárlás alkalmával.

Ha alaposabban meg akarunk győződni egy adott szék megfelelőségéről mielőtt irodánkat felszerelnénk vele, az alábbi jellemzőket kell alaposabban szemügyre vennünk:
- stabilitás
- a háttámla formája és dönthetősége
- ülőlap formája- az ülésmagasság álítása
- a karfák állíthatósága
- rugózás, mozgáscsillapítás
- a kárpitozás minősége.

A stabilitás

Az iroda székek zöme ötágú csillaglábakkal rendelkezik, a lábak végén görgőkkel. Ez általában kellő stabilitást ad a széknek és képes alkalmazkodni a padló minőségéhez is. A tárgyalószékek és a nem kimondottan munkaszéknek használt székek általában négylábúak, ami kisebb stabilitást ad, de funkciójuk miatt ez nem is főszempont a kiválasztásnál.

A háttámla

A háttámla szerepe, hogy megtámassza a gerincoszlopot. Az irodai székek háttámlájának függőleges pozíciója állítható illetve a háttámla előre és hátra dönthető. A jó irodaszékek háttámlája az alsó részen kissé kidomborodik, ennek a domborulatnak a célja, hogy megtámassza a gerince medencetájéki részét, ezért a háttámla magasságát mindig ennek megfelelően kell beállítani.

Az ülőlap

Fontos az ülőlap jó ergonómiai kiképzése. Ha ebben hiba van, akkor a huzamosabb ideig tartó ülés egy ilyen irodaszékben nem lehetséges, mivel nagy fokú diszkomfort érzetet kelt ha a fenék nem kap kényelmes helyet. Ideális esetben az ülőlap enyhén mélyített körös körül megtámasztott és az elején lekerekített a combtő kényelmes fekvése érdekében. Az ülőlap magasságának állíthatósága ma már minden irodaszék esetében alapfunkciónak számít. A magasság állítást és a megfelelő rugózást, mozgáscsillapítást már az olcsóbb modelleknél is gázrugó alkalmazásával oldják meg.

A karfák állíthatósága

Főleg olyan irodai munkahelyeken fontos szempont, ahol a széket számítógéppel való munkához használják. A legjobb megoldást azok a karfák nyújtják, amelyek szélességben, mélységben, magasságban és oldalirányban is állíthatók.KárpitozásLegfontosabb paraméterei a kopásállóság, a bolyhozódás, a színtartósság és a lángállósság.

Milyen az egészséges irodai szék?

Egészségünk megőrzése érdekében, fontos, hogy a kiválasztott irodai szék engedje a test előre, hátra mozgását. Ezt leginkább az segíti elő, ha az ülőlap és a háttámla együtt tud mozogni, amit a szinkronmechanika biztosít. Feltétlenül kérdezzünk tehát rá a szék megvásárlása előtt a szinkronmechanikus tulajdonságokra.

1 megjegyzés:

  1. Tényleg létfontosságú egy jó irodaszék az irodába, de ez ugyanúgy elmondható egy jó irodabútor családról is: www.quick-irodabutor.com

    VálaszTörlés